Vi er en kampforening og en patientforening som ikke har religiøst eller partipolitisk indhold og ikke er en behandlerforening traditionelt. Hvad angår religion eller partipolitiske favoritter er dette en privatsag, men det har siden 2004 været en sag, fordi vores forening at ikke kan vente på, idealsamfundet – det kommer ikke af sig selv.
Derfor oprettede vi recovery tilbuddet Vendepunkter i 2004, som en måde at opkvalificere psykiatribrugeren på og stoppe med af umyndiggøre den enkelte og i stedet for at bruge sig selv den enkelte og netværket gruppen som en ressource til at komme sig.
Netværk for den enkelte sådan at ensomheden fortager sig og man kan udtrykke sig igennem et fælles talerør, et sted at blive forstået. Vi vil ikke være stille om vores funktionsnedsættelse, samt den stigma og tvang, som til tider bydes os under krise. Derfor er interessevaretagelse en social forpligtigelse.
I disse tider diskuteres det om vores forening skal nedlægge sig selv! Har vi nået vores udmærkede mål eller tog vi fejl fra starten?
Det har været en svær periode for vores forening i 2023, hvor det gik op for bestyrelsen at vi måtte opsige lokalerne. Der har været gode minder og aktiviteter gennem tiden. Men fremtiden byder nu på andre muligheder for LAP KBH. Flere udadgående aktiviteter og mere målrettet medlemspleje. Vi har mulighed for at låne lokaler på Københavns kommunes tilbud, samt regionale muligheder – til vores faste møder. Uden egne lokaler kan vi mødes forskellige steder i byen til sociale og kulturelle begivenheder.
Vi mangler frivillige, der har lyst til at koordinere arrangementerne. I LAP KBH vil vi gerne ses som den psykiatri-forening, som tilbyder de allerbedste forhold for frivilligt arbejde. Du kan som medlem få indflydelse på, hvordan vi kan støtte bedst muligt op omkring frivillig-rollen og belønne indsatsen uden at der er løn inde i billedet.
Lidt historik:
Galebevægelsen og begyndelsen… Galebevægelsen, kan ses som en forløber til LAP, den var en erkendelse af at man ikke fik nok støtte i distrikt eller behandlingspsykiatrien, for os med en lidelse. Derfor opstod der et miljø hvor psykiatribrugere hjælp hinanden, samt støttede hinanden. Man havde også et fællesskab af interesser, som ramte mennesker.
Thorvaldsen, der nu er et samværstilbud med placering på Frederiksberg, var et tidligt eksempel på denne arbejdsform. Mange fra Thorvaldsen var med til starten af det senere LAP KBH´s med Vesterbrolokalerne.
De blev lejet til os af Københavns kommune i 1990 og på samme måde som netværkstedet Thorvaldsen på Frederiksberg, havde man aktiviteter der var brugerstyret.
Erik Olsen og Claus B. Nielsen startede projekter op, projekter der skulle være nyskabende og internationalt inspireret. Man ville hjælpe de mennesker i socialpsykiatrien, som var sat af fra det øvrige samfund. Der var blandt andet DU terapi, hvor man talte sammen og man udarbejdede politiske idéer og en tidlig kile til vendepunkter projektet.
I 1999 havde Carl Bach overtalt Erik om at han skulle samarbejde med FAP – foreningen af psykiatribrugere og man oprettede FAP Stor København. Dette var en behandlingskritisk brugerforening.
Den bekæmpede overmedicinering og unødig tvang af psykiatribrugere og senere kom der flere FAP grundforeninger til. En af disse blev til en landsforening med Carl, som udviklingskonsulent og den hed LAP med sekretariat i Odense og kom på finansloven.
FAP Stor København blev delt i tre bidder, LAP KBH, LKO og NV var født som selvstændige FAP-enheder. FAP København og Frederiksberg – fokuserede på vendepunkter og Erik gik ind i ENUSP, en psykiatrioverlevende forening på Europæisk plan.
Vendepunkter voksede som projekt med Claus – som daglig leder og forretningsfører. Så der var i lokalerne mange aktiviteter/projekter og frivillige der af mange varierede grunde summede rundt i foreningen.
Kommunalt.
Det politiske arbejde med socialpsykiatriske forbedringer og kritikken af den regionale psykiatri dannede forskellige arbejdsgrupper. Erik ønskede at understøtte serviceloven, herunder retten til aktivitet i hverdagen og en værdig bolig. Man har i over tyve år haft dialogfora socialforvaltning med brugerorganisationer i KK, som arbejder med psykiatrienheden i socialforvaltningen.
Denne formulerer kritik af de kommunale tilbud og giver feedback til SOF fra brugerne selv, også om byens bosteder. Frederiksberg kommune har, som mange andre kommuner, et udsatteråd med en lignende opgave, her sad Erik også.
I København har byen været delt op i fire geografiske områder, omkring 2016 blev det ændret til fire indsatser, som skal hjælpe os brugere af socialpsykiatrien. Man forelagde en plan der ønskede fire huse, et i hvert geografisk område. Men efter omfattende indsats af socialudvalg og lokaldemokrati, blev disse aflyst af en besparelse.
Man lavede politisk et forlig om en landsradikaliseringsplan, som skulle forhindre terror og radikalisering i Danmark. Folketinget krævede 76 mio. flyttet fra støtte til Københavns kommunes hjemløse indsats til at finanser deres pakke. Dette skabte et hul i socialforvaltningens kasse og man var nødt til at droppe arbejdet med husene og de blev sløjfet!
På det tværsektuelleområde kom der dog et hus i Griffenfelds gade. Dette er et samarbejde imellem psykiatrienheden, regionen og endda jobcenter.
Regionalt.
I spørgsmål som tvang, overmedicinering og andre vigtige LAP anliggender har man de regionale dialogfora. Disse er hospitals elevråd, der består af patienter og pårørende fra psykiatriforeninger. LAP, SIND og Bedre Psykiatri mødtes om oprettelsen af en paraplyorganisation for de mange foreninger, omkring tyve medlemsforeninger, og aktører i civilsamfundet.
LAP Regions Hovedstaden, samt LAP KBH´s garde, Bo Steen, Katrine, Cornelius (mig) har deltaget flittigt i dette arbejde – i 2023 er Mette W. Knud M blandt de udpegede.
Psykiatriforeningernes fællesskab er et spændende projekt, som arbejder på en ambition om en lignende forening under danske regioner og sundhedsministeriet.
Landsplan.
I 2008 oprettede man et initiativ i LAP, LAP Ungdom, som blev stiftet på et inspirationsseminar med Carl som facilitator, for unge medlemmer. Han lavede et forvandlingsværksted med en gruppe af unge psykiatribrugere og fortalte i Odense med foreningens filosofi og planer.
Åben dialog er et vigtigt LAP emne, også FN´s menneskerettigheder, samt at det er en foreningen for brugere og ikke pårørende.