LAP København og Frederiksberg mødte op på denne dejlige solskins dag i fristaden Christiania hvor minoriteternes grundlovsdag blev afholdt på pladsen foran den grå hal.

Der var en god stemning og repræsentanter fra både Landsforeningen Lediges Vilkår (LLV), HUS FORBI, SAND og et bredt udsnit af andre foreninger og grupper der fungerer som talerør for udsatte grupper.

»Minoriteternes Grundlovsdag har alle årene haft fokus på folkeretten som den er tænkt ind i den danske grundlov, og som den misligholdes i den virkelige verden« lyder beskrivelsen fra arrangørerne.

received_1009033769174574

Vi må ialt have været 150-200 fremmødte deltagere samt en del forbipasserende der var besøgende på fristaden af andre grunde men alligevel lige kiggede nysgerrigt forbi en stund.

Der var mange talere på scenen i løbet af eftermiddagen. Hovedtalerne var skuespilleren Flemming Jensen og den nyligt udtrådte SF folketings politiker Özlem Cekic.

Flemming Jensen åbnede med en sjov og oplagt tale med udgangspunkt i hans egne oplevelser som tilflytter til grønland.

Talens budskab om at møde fremmede med tillid og imødekommenhed fremfor skepsis og kontrol kan man jo kun være enig i. Özlem Cekic tale handlede først og fremmest om nødvendigheden af dialog og om hvor vigtigt det er at kunne samtale med folk man ikke er enige med. ”Gå ud og tal med folk. Også dem fra højrefløjen!

Det er nemt at mødes med sine venner fredag aften, men det kræver mod at ville tale med – og lytte til – dem, man er uenig med,”

Vores egen kære Boliana var oppe og tale om en række sager der sammen er bevægegrund for protest imod forholdene hos brugere af psykiatrien eller bare udenfor systemet.

Det var alt i alt et godt og tætpakket program.

received_1009033802507904

Når flere foreninger med overlappende interesser er samlet til et arrangement som dette er det som bekendt en god lejlighed til at se hvad man evt kan netværke om.

Vi mødtes med “Jobcenters ofre i ressourceforløb” i deres bod. Vi hørte om den fælles problemstilling, hvor folk centrifugers i ressourceforløb med mere – uanset om de er arbejdsdygtige eller ej.

Vi blev enige om at se på at få arrangeret et fællesmøde/foredrag i LAPKBH, hvor man kan indrage arbejdsmarkeds gruppen og håber på samarbejde fremover om den fælles sag.

Vi fik også en god snak med “Landsforeningen Ligeværd” der specifikt kæmper for lige muligheder for børn, unge og voksne med funktionsmæssige vanskeligheder og særlige behov.

Desuden kom systemkritikeren Emil Bier forbi LAP bordet og virkede interesseret i at holde foredrag i LAPKBH.

Det var inspirerende at deltage og møde så mange engagerede mennesker der i forskellige grupperinger kæmper en sag mod det samme mål. “Minoriteterne er majoriteten” som det blev sagt fra scenen flere gange i løbet af dagen fra formand for Christianias kunstforening og konferencier Britta Lillesøe. Vi vender tilbage igen næste år.